Miljøvernmyndighetene vil forby kvikksølv i produkter

Statens forurensningstilsyn (SFT) foreslår et generelt forbud mot bruk av kvikksølv i produkter fra 1. juni 2007. Forbudet vil også omfatte nye amalgamfyllinger. Tidsbegrensede unntak foreslås for enkelte bruksområder ut 2010.

SFT har sendt på høring et forslag til endring av produktforskriften. Forslaget innebærer generelt forbud mot bruk av kvikksølv i produkter. Det generelle forbudet, som vil bety at det blir forbudt å legge nye amalgamfyllinger, er foreslått iverksatt fra 1. juni 2007. Det foreslås unntak fra forbudet for pasienter som må behandles i narkose, og for pasienter som er allergiske mot ingredienser i plastfyllinger. Disse unntakene gjøres tidsbegrenset frem til utgangen av 2010. Tannlegeforeningen har i tidligere høringsuttalelser bedt om unntak også for andre grupper, som pasienter med endring i spyttsekresjon, og behandlingsvanskelige pasienter. Disse omfattes ikke av det foreslåtte unntaket.

SFT understreker at «I følge Bivirkningsgruppen (2004) vil et forbud mot amalgam som tannfyllingsmateriale på grunn av fare for helseskader hos pasienter ikke kunne forankres ut fra tilgjengelige observerte bivirkninger».

Begrunnelsen for å innføre et generelt forbud er miljøvernmyndighetenes ønske om å styrke innsatsen mot utslipp av kvikksølv og gjennomføre tiltak for å stanse utslippene så langt som mulig. Det antas at et generelt forbud mot kvikksølv i produkter vil være med på å påvirke andre land i retning av strengere regulering av kvikksølv, og også kunne bidra til strengere krav om kvikksølvreduksjoner i internasjonale avtaler.